2015 Italië

03/05/2015

De Oranjevereniging heeft voor het tentjesfeest van 2015 het thema "landen" gekozen. Een heerlijk thema om mee aan de slag te gaan want het biedt veel mogelijkheden. Buurtvereniging "De Verlaatse Sluis" heeft gekozen voor Italië. Een land van geschiedenis, cultuur, architectuur, en natuurlijk de beroemde Italiaanse keuken.

Met die ingredienten zijn we aan de slag gegaan. En na enig vergaderen is er besloten om de Italiaanse sfeer te presenteren aan Almkerk. Met de scheve toren van Pisa, de Venitiaanse Rialto-brug, het Dogepaleis en uiteraard ons eigen restaurant op het Piazza del Blocco, vrij vertaald "pleintje bij de sluis".

In december 2014 zijn de bouwwerkzaamheden gestart bij fa. Verschoor. Eerst in het overkapte deel, later in de aardappelschuur. Iedere woensdagavond en zaterdagochtend is er met man en macht gewerkt aan de ambitieuze plannen. En met een geweldig resultaat.

Enkele feiten over de bouwwerken

  • Toren van Pisa: ca 7.50 meter hoog
  • Rialtobrug: overspant de breedte van de Alm bijna helemaal.
  • Dogepaleis: 12 x 6 meter. Staande op een ponton in de Alm. Dient als projectiescherm voor de presentatie.
  • Restaurant: 10 x 6 meter, inclusief terras.

Het restaurant

Het restaurant is gebouwd door de 4 oude units aan één te schakelen. Vervolgens zijn deze units vrijwel helemaal verbouwd, hierbij zijn de wanden zijn verzet om een inpandig terras te vormen. In een echt Italiaans restaurant mag een pizza-oven natuurlijk niet ontbreken en dus wordt ook ons resturant voorzien van een kleine authentieke houtoven. Tijdens het tentjesfeest wordt de houtoven intensief gebruikt voor het bakken van heerlijk pizza's.

De presentatie

In de voorgaande tentjesfeesten heeft buurtvereniging altijd dagelijks een aantal maal op te treden. Deze keer is er voor een andere opzet gekozen, t.w. een beamerpresentatie op groot formaat. De bovenzijde van het Dogepaleis dient hierbij als filmdoek van 12 x 4 meter waarop het hoofddeel van de presentatie d.m.v. 2 grote beamers wordt vertoond. Maar om het geheel extra diepte te geven wordt ook de achterwand van gallerij eronder voorzien van 5 beamers.
De beamer-presentatie geeft een sfeer-impressie van het Italiaanse leven door de jaren heen. Tijdens de presentatie voor de jury en natuurlijk ook de Almkerkse bevolking wordt deze presentatie uitgebreid met vele figuranten die het Italiaanse sfeertje op diverse manieren weergeven.

Foto's en filmpjes

Klik op onderstaande links om naar de foto's of filmpjes te gaan.